mobil menü

GÖRÜŞME ÖNCESİNDE YAPILMASI GEREKENLER


1. Firma ve Pozisyon Hakkında Araştırma Yapın

Görüşme öncesinde mutlaka firma ve pozisyon hakkında detaylı bir araştırma yapın; firmanın faaliyet alanları, başarıları, ürünleri, hizmetleri ve başvurduğunuz pozisyon hakkında detaylı bilgiye sahip olmanız, sizin bu işi ne kadar istediğiniz hakkında olumlu bir izlenim yaratır.

2. Mülakat İçin Pratik Yapın, Kendi Sorularınızı Hazırlayın

Mülakatlara mutlaka hazırlıklı gidin. Özgeçmişiniz üzerinden yapacağınız pratikler görüşme esnasında kendinizi daha rahat ifade etmenizi sağlar. Ayrıca araştırmalarınız sonucunda firma ve pozisyon hakkında hazırladığınız birkaç soruyu sormak, sürece olan ilginizi kanıtlayacaktır.

3. İyi Bir Dinleyici ve İyi Bir Konuşmacı Olun

İş görüşmeleri sizin kendinizi anlattığınız kadar karşınızdakini de dinlediğiniz bir yer olmalı. Etkili bir iletişim için göz teması kurmalı, beden dilinizle karşınızdakine onu dinlediğinizi hissettirmelisiniz. Karşınızdakinin ne diyeceğini tahmin etmek yerine konuştuklarını sonuna kadar dinleyip, gerçekten anladığınızdan emin olmalısınız. Soruları yanıtlarken görüşme öncesi yaptığınız mülakat pratiklerini kullanmak, bu sırada kendinizi çok daha iyi ve akıcı olarak ifade etmenizi sağlayacaktır.

4. Kendiniz Olun

Aranılan pozisyonun özellikleri değil, kendiniz olun. Unutmayın, samimiyet her zaman kazanır. Üstelik davranışlarınızdaki içtenlik sayesinde ortamda pozitif bir havanın esmesine sebep olabilirsiniz.

5. Sürece Olan İlginizi Gösterin

Görüşmeye gittiğinizde bundan sonraki aşamaların neler olduğunu mutlaka sorun. Sürece ve sonraki aşamalarına olan ilginizi göstermek avantajınıza olacaktır.


GÖRÜŞME SIRASINDA YAPILMAMASI GEREKENLER

1. Sadece “Evet” Ya Da “Hayır” Diyerek Cevap Vermeyin

Evet/hayır gibi kısa ve basit cevaplar, görüşmeden sıkıldığınız yahut bu konu hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığınız düşüncesine sebep olabilir. Kısa ve anlamlı bir cümle her zaman “evet/hayır” kelimelerinden çok daha iyidir. Mülakatı yapan yetkililerin soruları, hakkınızda daha fazla bilgiye sahip olmak için sorduğunu unutmayın.

2. Gerçek Olmayan Bilgiler Vermeyin

Asla olmadığınız biri gibi davranmayın. Unutmayın, bir işe kabul edilmeniz için kişisel ve mesleki yeterliliğinizin yanı sıra samimi, pozitif ve güven veren biri olmanız da çok önemlidir.

3. Eski Yöneticileriniz Hakkında Negatif Şeyler Söylemeyin

Her iş yeri yepyeni bir deneyim demektir. Bu deneyimler olumlu olabileceği gibi içinde olumsuzlukları da barındırabilir. Ancak görüşme esnasında eski işiniz ve iş yeriniz hakkında yapacağınız negatif söylemler yanlış anlaşılmanıza sebebiyet verebilir. Onun yerine, yaşadığınız zorluklardan kendinize nasıl dersler çıkardığınızı anlatabilir, bardağın dolu tarafına odaklanabilirsiniz.

4. Kişisel Konularınızı Görüşmeye Taşımayın

Özel hayatınızdaki ya da arkadaş çevrenizdeki sorunları mülakat sırasında dile getirmemelisiniz. Bu size profesyonellikten uzak bir imaj çizecektir. Unutmayın, görüşmeyi yapan yetkililer sizin sosyal hayatınızı değil, yönelttikleri sorularla sadece o pozisyon için ne kadar uygun olduğunuzu anlamaya çalışıyorlar.

5. Bilmiyorum Demekten Çekinmeyin

Yüksek özgüven ve bilgi birikimine sahip biri olabilirsiniz. Ancak yüksek özgüveni kendini beğenmişlik ve takım çalışmasına yatkın olmamak ile karıştırmayın. Bu konularda çok daha ılımlı ve mütevazı olmaya çalışın ve o anda cevap veremediğiniz soruya “bilmiyorum” deyin. Bu yanıt, sizin güçlü bir kişiliğe sahip olduğunuzun da göstergesi olacaktır.