mobil menü

ETİ Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.

 

1961 yılında "ETİ Bisküvi Fabrikası - Firuz Kanatlı" adı altında bir şahıs işletmesi olarak kurulan ETİ, 1972 yılında "ETİ Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş." ticari unvanıyla bir aile şirketi haline geldi. 1980 yılında Tam Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. kuruldu ve kek üretimine başlandı. 1996 yılında Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde yeni ve modern bir tesis kurularak üretime başlandı. Aralık 1999 tarihinde ise Eskişehir Merkez Fabrikası'ndaki üretime son verildi. Şirket bu tarihten itibaren tüm bisküvi üretimini Eskişehir Organize Bölgesi'ndeki yeni tesisinde gerçekleştirmeye başladı. Eti Şirketleri olarak faaliyet gösteren Eti Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş., Tam Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Eti Pazarlama ve Sanayi A.Ş., 2013 yılında Eti Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. altında birleşti.

Eti Gıda’nın bugün yedi üretim tesisi bulunmaktadır.

Ürün Grupları:

  • Bisküviler ve Gofretler
  • Krakerler
  • Kekler ve Turtalar
  • Sağlık ve Lifli Ürünler
  • Kahvaltılık Ürünler
  • Çikolatalar ve Çikolatalı Ürünler
  • Dondurulmuş Ürünler
  • Soğuk Atıştırmalıklar
  • Bebeklere Özel

  • ETİ Gıda Bisküvi Fabrikası

    Lezzet Uygarlığı’nı yarınlara taşıma azmindeki ETİ Grubu kuruluşlarının başında ETİ Gıda Bisküvi Üretim Tesisi geliyor. İlk tesisin devamı niteliğinde olan bu Bisküvi işletmesi, 1996 yılından itibaren Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet göstermeye başladı.

    2005 yılında ETİ Gıda Bisküvi Üretim Tesisi denetlemeleri geçerek JIPM (Japon Fabrika Bakım Enstitüsü) tarafından verilen "TPM Mükemmellik Ödülü"nü kazandı. 2007 yılında bu başarı, "TPM Mükemmellikte Devamlılık Ödülü" alınması ile devam etti. 2009 yılında ise toplam 5 aşamadan oluşan ödül sürecinin en önemli basamaklarından biri olan, 3. seviye “TPM Özel Ödülü”nü aldı. Bisküvi fabrikasının ödül sürecinde bundan sonraki hedefleri ise; 2016 yılında “TPM İleri Seviye Özel Ödülü” ve 2018 yılında da ödül sürecinin son aşaması olan, dünyada sayılı fabrikanın sahip olduğu “TPM Dünya Klasında Üretim Ödülü”nü almaktır.

    ETİ Gıda Bisküvi fabrikası sahip olduğu TS EN ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi, TS EN ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi ve BRC (British Retail Concortium Global Standarts) Gıda Güvenliği gibi belgelerle sistem kalitesine ve ürün güvenilirliğine olan bağlılığını ve inancını ortaya koymaktadır.



    ETİ Gıda Kek Fabrikası

    Yeni Kek tesisi, artan kek talebini karşılamak amacıyla 2005 yılı Ekim ayında Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nde kurularak, üretime başlamıştır. Fabrika, dünya kalitesinde üretim yapabilecek nitelikte, tamamen yeni teknolojiyle donatılmış ve dünyanın sayılı büyüklükteki kek üretim tesislerinden biri olma özelliğini taşımaktadır.

    2006 yılında Browni ve Topkek hattımız, 2007 yılında Popkek hattımız, 2009 yılında farklı kekleri üretme yeteneği olan esnek kek hattımız ve 2011 yılında ise Browni Intense hattımız, 2013 yılında Baton kek hattımız ve 2014 yılında 2 adet Sütburger hattımız devreye alınmıştır.

    Ürünlerimiz son derece modern ve hijyenik hatlarda el değmeden ve yüksek kapasitede üretilmektedir.

    2008 yılında TPM çalışmalarına başlandı, 2009 yılında "TPM Mükemmellik Ödülü" , 2012 yılında “TPM Süreklilik Ödülü” ve 2014 yılında ise 3. Seviye olan “TPM Özel ödül” alınmıştır. TPM çalışmaları 4. Seviyede başarılı bir şekilde devam etmektedir.

    2010 yılında yapılan denetlemeler sonucunda BRC(British RetailConcortium Global Standarts) belgesi alınmıştır ve her yıl yenilenmektedir. Fabrikamız aynı zamanda, TS EN ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi ve TS EN ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi belgelerine de sahiptir.

    Dünyada sektörümüzde önde olma hedefiyle hatlarımızı, proseslerimizi geliştirip inovatif ürünler üretmekteyiz.



    ETİ Gıda Kraker Fabrikası

    1980 yılında kurulan tesis, 1981 yılında üretime başlamıştır. ETİ’nin herkes tarafından severek tüketilen ürünlerinden Balık Kraker, Pizza Kraker, Crax ve Tadında markalı krakerleri ile Susamlı Çubuk kraker bu fabrikada üretilmektedir. Kraker ürünlerine ek olarak; Form, Finger, Türkiye’nin ilk bebe bisküvisi olan Cicibebe ve yine Türkiye’nin ilk ve tek glutensiz bisküvi grubu olan Pronot çeşitlerinin üretimleri de ETİ Kraker Fabrikası’nda gerçekleştirilmektedir.

    ETİ Kraker Fabrikası sahip olduğu TS EN ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi, TS EN ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi ve BRC (British Retail Concortium Global Standarts) Gıda Güvenliği gibi belgelerle sistem kalitesine ve ürün güvenilirliğine olan bağlılığını ve inancını ortaya koymaktadır. Ayrıca 2003 yılında başladığı TPM (Toplam Verimlilik Yönetimi) sistemini bir fabrika yönetim sistemi olarak benimseyerek yaptığı çalışmalarla, 2007 yılında bu alandaki başarısı ile Japon Fabrika Bakım Enstitüsü (JIPM) tarafından "TPM Mükemmellik Ödülü", 2010 yılında "TPM Mükemmellikte Devamlılık Ödülü" almaya hak kazanmıştır.



    ETİ Gıda Çikolata Fabrikası

    Çikolata fabrikasının temeli 2003 yılında atılmış ve aynı yıl içinde üretime başlamıştır. Fabrika, çikolata çeşitlerinin üretildiği “Tablet Hattı” ve çikolata kaplamalı ürünlerin üretildiği “Bar Hattı” olmak üzere iki bölümden oluşarak, kendi alanında Türkiye'nin en modern tesislerinden biri olmuştur. 2009 yılında gofret üretimi başlamış olup, bugün Türkiye’nin bir numaralı gofretleri Eti Gıda Çikolata Fabrikasında üretilmektedir. Ayrıca çikolata fabrikası ve diğer Eti fabrikalarının yarı mamulleri de burada üretilmektedir.

    GMP ve HACCP kurallarının uygulandığı fabrikada ürünler el değmeden otomatik olarak üretilmektedir. Fabrikamız aynı zamanda, TS EN ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi, TS EN ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi ve BRC (British Retail Concortium Global Standarts) Gıda Güvenliği standartlarına sahiptir.

    Yalın organizasyon uygulamaları ilk olarak ETİ Çikolata fabrikasında başlamıştır. Bunun için yönetim kademeleri mümkün olduğunca azaltılmış ve sorumluluk süreç çalışanlarına verilmiştir. ETİ çikolata fabrikasında, kalite tüm çalışanların sorumluluğu altındadır. Buradaki model 2006 yılından itibaren diğer tüm fabrikalara yaygınlaştırılmıştır.

    ETİ'nin diğer fabrikalarında olduğu gibi TPM faaliyetleri Çikolata fabrikasında da hızla devam etmektedir. 2008 yılında ETİ Çikolata Fabrikası JIPM (Japon Fabrika Bakım Enstitüsü) denetlemelerinden başarıyla geçerek, "TPM Mükemmellik Ödülü" almaya hak kazanmıştır. Daha sonra 2010 yılında “TPM Sürekli Mükemmellik Ödülü” ödülünü ve 2014 yılında TPM Özel (Special Award for TPM Achievement) ödülünü almaya hak kazanmış ve ödülün yanında Japonya’daki ödül töreninde TPM çalışmaları hakkında bir sunuş yapılmıştır. Çikolata Fabrikası bugün, TPM’i Japonlara anlatır hale gelmiştir.


    ETİ Gıda Bozüyük Fabrikası

    Bozüyük fabrikası, ETİ Şirketler Grubu içerisinde, ETİ Gıda San. ve Tic. A.Ş.'ye bağlı bir üretim tesisidir. Bozüyük Fabrikası'nın temeli, 1976 yılında atılmıştır. İlk üretim 1978 yılında 15 ton/gün kapasitelik Hazır Kızarmış Ekmek (Etimek) ile başlamıştır. 1990 yılında mevcut tesis Topkek üretir duruma gelmiş, 1994, 1998 ve 2001 yıllarında kapasite yetersizliği nedeni ile yeni yatırımlara gidilerek Popkek ve Topkek için yeni hatlar ilave edilmiştir. Aynı yerleşim alanında 21 Mart 1991'de Yulaf Ezmesi üretim tesisi temelleri atılmış, 1992 yılı başında 1.88 ton/gün kapasite ile faaliyete geçmiştir. Bugün ise üretim hatlarında Popkek, Topkek, Browni, Turti, Etimek ve Lifalif markalarına ait 30'a yakın çeşit üretilmektedir. Bisküvi tesislerinde başarılı sonuçlar veren TPM uygulaması daha sonra Bozüyük Tesisi'ne taşınmış, bu doğrultuda 2007 yılında "TPM Mükemmellik Ödülü" ve 2009 “TPM süreklilik Ödülü” alınmıştır.

    Bozüyük fabrikası, ETİ içinde ayrı bir öneme sahiptir. Bozüyük fabrikasında üretilen ürünlerin hem Türkiye'de ilk olması, hem de kendi alanlarında pazar lideri olması, tesisin kısa zamanda çok hızlı büyümesine neden olmuştur. Bu nedenle zamanla fiziksel kapasitesi büyüyen talepleri karşılayamayacak duruma gelmiş ve dünya kalitesinde üretim yapabilmek için Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'ne taşınmıştır. Son teknolojiyle donatılan ve dünyanın sayılı büyüklükteki fabrikalarından olan 'Yeni Kek Fabrikası' 2005 yılında devreye girerek, üretime başlamıştır.

    ETİ Bozüyük Fabrikası sahip olduğu TS EN ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi, TS EN ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi ve BRC (British RetailConcortium Global Standarts) Gıda Güvenliği gibi belgelerle gıda güvenliğine ve kaliteye verdiği önemi göstermektedir.

    Mart 2012 itibarı ile yulaf üretimimiz yeni kurulan BTİF tesislerimizde yapılmaktadır.

    2014 itibarı ile Alasko Frigo ürünümüz üretilmeye başlanmıştır.



    ETİ Gıda Bütünleşik Tahıl İşleme Fabrikası

    Bütünleşik Tahıl İşleme fabrikasının temeli 2010 yılında atılmış ve 2012 yılı içinde üretime başlamıştır. Fabrika, yarı mamullerin üretildiği “Yarı Mamul Hatları”, kahvaltılık ürünlerin üretildiği “Kahvaltılık Ürünler Hatları” ve mısır pirinç patlağı ürünlerinin üretildiği ‘’Mısır Pirinç Patlağı Hatları’’ olmak üzere üç bölümden oluşarak, kendi alanında Türkiye'nin en modern tesislerinden biri olmuştur. Üretilen yarı mamuller işlenmiş tahıl çeşitleridir. Bisküvi, Kraker ve Çikolata fabrikalarına gönderilmektedir. Ayrıca, bu yarı mamuller ihtiyaca göre tesisisin kendi içinde de kullanılmaktadır.

    GMP ve HACCP kurallarının uygulandığı fabrikada, 2013 yılında TS EN ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, TS EN ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi belgeleri alınmıştır. BRC (British Retail Concortium Global Standarts) Gıda Güvenliği denetimi başarılı bir şekilde Haziran 2015 tarihinde yapılmıştır, belge Ağustos ayında alınacaktır. .

    Bütünleşik Tahıl İşleme Fabrikası’nın kurulması ile tahıl stoklama imkanları sağlanmış, bu imkanla Eti’de sözleşmeli tarım uygulamaları başlatılmıştır. 2012 yılında 54 çiftçi ile 10.000 dekar alanda yulaf ekimi ile başlayan sözleşmeli tarım uygulamaları 2014 yılında buğday ekimlerinin de eklenmesiyle büyüyerek devam etmektedir. Sözleşmeli tarım uygulamaları Satın Alma Grup Müdürlüğü bünyesinde bulunan Sözleşmeli Tarım Proje Yöneticiliği tarafından yönetilmektedir. Çiftçiler tarafından yapılan tarladaki tüm işlemler Eti’nin Ziraat mühendislerinin kontrolünde ve gözetiminde yapılmaktadır. Eti, bu proje ile ‘’Tarladan Markete’’ sloganını da gerçekleştirmiş olmuştur. .

    ETİ'nin diğer fabrikalarında olduğu gibi TPM faaliyetleri Bütünleşik Tahıl İşleme fabrikasında da hızla devam etmektedir. 2015 yılında ETİ Bütünleşik Tahıl İşleme Fabrikası JIPM (Japon Fabrika Bakım Enstitüsü)’e "TPM Mükemmellik Ödülü" için başvurusunu yapmıştır. Ön denetleme başarıyla geçmiştir, yıl sonunda final denetleme yapılacaktır.



    ETİ Gıda Süt Ürünleri Fabrikası

    Süt ürünleri fabrikası 2013 yılı Mayıs ayında Konya’da yerel bir süt firmasından satın alınmıştır. Tesisin devralınması sonrasında üretilen ürünler Eti’nin diğer fabrikalarında hammadde olarak kullanılmaya başlanmıştır.

    Süt ürünleri fabrikasında süt tozu ve süt kreması üretimi yapılmaktadır.

    Süt tozu, ‘Spray tipi’ ve ‘Vals tipi’ olmak üzere iki ayrı proseste üretilmektedir. Spray tipi kendi içinde de ikiye ayrılarak tam yağlı ve yağsız süt tozu olarak işlenmektedir. Böylece yağlı, yağsız ve vals tipi süt tozu olmak üzere üç çeşit süt tozu üretilmektedir.

    Üretilen süt tozları Eti’nin Çikolata, Bisküvi ve Kek fabrikalarına gönderilmektedir. Eti üretim fabrikaları dışında yurt içi çikolata üreticilerine de sözleşmeler dahilinde satış gerçekleşmektedir. Süt tozunun yanı sıra üretilen süt kremasının da firmalara satışı yapılmaktadır. .

    2013 yılında günde 50 ton süt işleyerek üretime başlayan Süt ürünleri fabrikası 2015 yılı itibariyle günde 200 tonun üzerinde süt işlemektedir. Yeni yatırım öngörüleri ile kapasitenin artırılması hedeflenmektedir.

    Süt ürünleri fabrikası satın alındığı günden itibaren kalite standartlarını yükseltmiş ve Eti standartlarına ulaşmıştır. GMP ve HACCP kurallarının uygulandığı fabrikada ürünler el değmeden otomatik olarak üretilmektedir. 

    Eti Gıda Süt Ürünleri Fabrikası, Eti’nin Eskişehir bölgesi dışında yer alan ilk fabrikası olması, satın alma ile Eti bünyesine katılması ve atıştırmalık sektörünün dışında farklı bir alanda yer alması bakımından diğer Eti fabrikalarından farklılaşmaktadır.

    Tesisin, hammadde maliyetlerinin azaltılması, hammadde kalite standartlarının yükseltilmesi ve yeni ürünlere özel hammaddelerin üretilmesi gibi temel motivasyonları ile stratejik bir önemi bulunmaktadır.

    Paylaş